09-56 26 266

Ergonomia

Ihmisen selkäranka on evoluution myötä muokkautunut siten että pystyasento on sille luonnollinen. Tasapainoisessa pystyasennossa selkäranka asettuu sivusta katsottuna s-malliin. Tässä asennossa ruumiin paino jakautuu optimaalisesti rangan läpi ja selkään kohdistuva kuorma on mahdollisimman pieni. Jotta istuminen kuormittaisi selkää mahdollisimman vähän, tulisi istuma-asennon muistuttaa pystyasentoa.

Huomioi seuraavat seikat säätäessäsi työpistettä jotta ergonomia olisi parempi:

  • Istu jalat tukevasti maassa ja kallista tuolin istuin niin että lantio on polvia korkeammalla. Näin istuttaessa alaselkä on luontevasti notkolla. Asennon pitäisi tuntua rennolta ja luontevalta. Nouse seisomaan ja vertaa asentoa – onko olo samanlainen seistessä ja istuessa?
  • Roikota käsvarsia kehon vierellä ja taivuta kyynärpäät 90 asteeseen. Käsien tulisi nyt olla näppäimistöllä, ja kyynärpäiden kehon vierellä suoraan olkapäiden alla. Mikäli tuolisi kyynärnojat estävät pääsyn tarpeeksi lähelle pöytää, voi kyynärnojat poistaa.
  • Näytön yläreunan tulisi olla silmiesi korkeudella. Aseta tarvittaessa esim. puhelinluetteloita näytön alle jos näytön säätövara loppuu.

Oli ergonomia kuinka hyvä tahansa, istuminen on silti staattista. Vältä istumasta yli 40 minuuttia kerrallaan. Pidä taukoja, liiku ja venyttele! Oireettomana jaksat paremmin ja työtehokkuutesi kasvaa.

Copyright © 2010 Chiro1st. Kaikki oikeudet pidätetään.