09-56 26 266

Lasten koulureppujen vaikutus mahdollisiin selkävaivoihin

Syksyn ja koulunkäynnin taas lähestyessä on hyvä tarkastella kouluikäisten lasten reppujen vaikutusta heidän mahdollisiin selkävaivoihinsa. Muutama tutkimus on tarkastellut koulureppujen painoa ja todennut, että reppu painaa noin 10 – 22 % lapsen omasta painosta! Reppuja kannetaan edestakaiset koulumatkat ja välillä koulussakin luokasta toiseen, joten kuorma voi muodostua melkoiseksi. Miten tämä vaikuttaa lapsen selkään? Jopa noin 40 % isommista ja pienemmistä koululaisista valittaa selkäkipuja ja moni assosioi kivun repun kantamiseen. (1)

Kaliforniassa vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa (2) tarkasteltiin magneettikuvien avulla kuorman vaikutusta pystyasennossa olevaan lapsen selkärankaan. Tarkastelun kohteena olivat sekä välilevyt että selkärangan asento.Koululaisten reppuihin kuormattiin painoa ensin 4 kg, sitten 8 kg ja lopuksi 12 kg. Välilevyt painuivat kuormien alla huomattavasti kasaan ja koululaiset raportoivat kivusta lisääntyvän kuorman myötä. Puolella testiryhmän koululaisista selkäranka vääntyi kuorman alla yli 10 asteen kulmalle.

Kannattaakin keskustella lasten kanssa repun painosta, jotta he eivät kanna turhaa painoa mukanaan repussa. Repun sisältö kannattaa tarkastaa säännöllisesti, jotta siellä olisi vain kullekin päivälle tarpeelliset kirjat ja tarvikkeet. Repussa on kaksi kantohihnaa tasaamassa painoa ja molempia pitäisi käyttää.

Jos lapsella jo on selkävaivoja, on hyvä ottaa yhteyttä meihin. Selvitämme selkävaivojen luonteen ja syitä. Vaivojen hoitamisen lisäksi neuvomme lasta ja vanhempia parhaan mahdollisen ryhdin saavuttamiseksi helppojen harjoitteiden avulla.

Mukavaa koulun alkua kaikille koululaisille ja heidän perheilleen!

Lähdeluettelo:

1. Skaggs DL, Early SD, D’Ambra P et al. Back pain and back packs in school children.  J Pediatr Orthop 2006; 26: 358-363.

2. Neuschwander TB, Cutrone J, Macias BR et al. The effect of backpacks on the lumbar spine in children: A standing magnetic resonance imaging study Spine 2010; 35(1): 83-88.

Copyright © 2010 Chiro1st. Kaikki oikeudet pidätetään.